قانون مجازات اسلامی در ایران برای بررسی و تعیین مجازات برای جرائم مختلف علیه اشخاص استفاده میشود. در این قانون، مجازات مختلفی مانند قصاص، دیه، و حبس برای این جرم تعیین شده است. جرم ضرب و جرح بر اساس شدت و اثر آن در سیستم عدالت ایران مورد بررسی واقع شده است. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع ضرب و جرح به صورت جامع آشنا شوید.

جرم ضرب و جرح چیست؟
در قانون مجازات اسلامی ایران، جرم ضرب و جرح به عنوان یکی از انواع جرایم علیه اشخاص تعریف شده است که توسط وکیل کیفری در کرج پیگیری می شود. جرم ضرب به معنی تغییر رنگ پوست و تورم بدن فرد بدون پاره شدن پوست و گوشت است و جرح به عنوان زخم و پاره شدن پوست و گوشت است که همچنین احتمال دارد با خونریزی نیز همراه باشد. مجازات برای این جرم بر پایه میزان و نوع آسیب وارده به قربانی و همچنین عمدی یا غیرعمدی بودن جرم تعیین میشود.
شایان ذکر است عمدی بودن جرم ضرب و جرح نیز میتواند نقش مهمی در تعیین مجازات ایفا کند.
مجازات ضرب و جرح عمدی
در قانون مجازات اسلامی ایران، جرم ضرب و جرح عمدی به معنای انجام یک اقدام عمدی بر علیه پیکر یک فرد است. این جرم به طور کلی با نوع غیرعمدی تفاوت دارد و مجازات مختلفی برای آنها تعیین میشود.
مجازات اصلی برای این جرم قصاص است که به معنای وارد کردن آسیب مشابه به مرتکب اعمال میشود. اما در مواقعی که قصاص امکان پذیر نیست، توافق مَجنیعلیه برای پرداخت دیه به جای قصاص قابل اجرا است.
لازم به ذکر است که دیه بر پایه میزان آسیب وارده به پیکر شخص محاسبه میشود.
عمدی بودن جرم ضرب و جرح باعث تحقیق و تعیین مجازات مناسب و پایه ای شده است. تشخیص میزان آسیب وارده به جسم، عمدی بودن جرم و اعمال مجازات مناسب از وظایف مراجع قضایی و دادگاهها انجام میپذیرد. این جرم برای جانی و مجنیعلیه پیامدهای جبران ناپذیری دارد و باید بر اساس این نکته بررسی شود.
مراحل شکایت از جرم ضرب وجرح
- درگام اول با تماس یا حضور در کلانتری نسبت به تنظیم صورت جلسه اقدام نمایید
- در گام بعد صورت جلسه شما همراه با گزارش پزشکی قانونی به دادسرای مربوطه ارسال می گردد
- و دادگاه جهت تکمیل شدن پرونده از طرفین دعوا دعوت به عمل میاورد
- در مرحله جلسه رسیدگی در دادگاه برگزار می گردد اگر دلایل متمم قابل استناد و صادق بود پرونده تکمیل میشود و اگر دلایل منطقی نبود پرونده به دادگاه کیفری دوم ارسال می گردد تا قاضی محترم با جمیع تحقیقات مجازات را تعیین نماید
لازم به ذکر است که در جرائم تعزیری طبق ماده 106 قانون مجازات اسلامی:
در جرائم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط میشود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه میشود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف نظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد.
تبصره- غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده، در صورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی میشود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.
سخن پایانی
موسسه حقوقی هدی با داشتن سابقه درخشانی که در زمینه دعاوی کیفری، و بهترین وکیل در کرج از جمله ضرب و جرح دارد که میتواند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نماید. جهت دریافت مشاوره با مشاورین ما تماس حاصل نمایید
سوالات متداول
این جرم به معنی تغییر رنگ پوست و تورم بدن فرد بدون پارهشدن پوست و گوشت است و جرح به عنوان زخم و پارهشدن پوست و گوشت را به وجود میآورد که همچنان احتمال دارد با خونریزی همراه باشد.
در قانون مجازات اسلامی ایران، دیه برای جرحها و آسیبهای ناشی از ضرب و شتم به شکلی مشخص تعیین شده است. مبلغ دیه بر پایه میزان و نوع آسیب به مجنی علیه محاسبه میشود.
اگر ضرب و جرح عمدی منجر به قطع عضو یا از بین رفتن یکی از منافع بدن شود، مجازات آن قصاص خواهد بود.
جرم جرح و ضرب غیر عمدی به معنای انجام اقدامی غیر عمدی است که به شکل شبه عمدی یا به دلیل ندانستن یا اشتباها وقوع میشود.
مشاوره و تماس
گروه وکلای هدی با ارائه خدمات حقوقی توسط حقوقدانانی جسور و حرفهای، با پیگیری مستمر و پاسخگویی ۲۴ ساعته با قدرتی برگرفته از سواد و تجربه، قدرتمندانه و نفوذناپذیر شما را حمایت کرده و عدالت را برای شما ترسیم کند.
با هدی قانونی پیروز شوید …