ارتشاء
در صورتی که مامورین دولتی اقدام به گرفتن رشوه به هر دلیلی نمایند، این مشکل توسط وکیل کیفری در کرج قابل پیگیری است. عمل ارتشاء را انجام داده اند و قانون گذار نیز در رابطه با این امر مجازات نیز تعیین نموده است. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع ارتشاء به صورت جامع آشنا شوید.

مراحل انجام کار هـــــدی
۱_ارتباط باوکیل یامشاور
۲_ارائه مدارک و مستندات
۳_اعطا وکالت به وکیل
۴_تقدیم شکوانیه
۵_ارجاع مقام قضایی به ضابط
۶_تشکیل پرونده
۷_تحقیقات نهایی توسط مقام قضایی در دادسرا
۸_رسیدگی در دادگاه کیفری
۹_در صورت نیاز رسیدگی در دادگاه تجدید نظر
۱۰_در صورت نیاز پیگیری و انجام امور اجرا در اجرای احکام کیفری
ارتشاء در لغت به معنای اخذ رشوه است. همچنین قانون گذار جهت حفظ نظم و برقراری امنیت در جامعه در رابطه با این جرم، مجازات های سنگین را اعمال می کند.
قانون گذار جرم ها را به دو دسته تقسیم بندی کرده است:
- جرم های مربوط به همه اقشار جامعه مانند، قتل، سرقت، تصرف مال غیر و…
- جرم های مربوط به اقشار خاص از جمله مامورین دولتی مانند اختلاس، ارتشاء، کلاهبرداری و…
ارکان ارتشاء
راشی: شخصی که رشوه می دهد
مرتشی: شخصی که رشوه میگیرد
رشا: عمل مجرمانه رشوه
دو نکته ضروری جهت محقق شدن عمل ارتشاء:
- رشوه گیرنده مامور دولتی باشد
- کار انجام شده از وظایف کارمند رشوه گیرنده باشد
مجازات جرم ارتشاء
ماده 3 قانون تشدید مجازات مزتکبین ارتشاء در رابطه با مجازات جرم ارتشاء مقرر می دارد که:
هر یک از مستخدمین و مامورین دولتی اعم از قضایی و اداری یا شوراها یا شهرداریها یا نهادهای انقلابی و به طور کلی قوای سهگانه و همچنین نیروهای مسلح یا شرکتهای دولتی یا سازمانهای دولتی وابسته به دولت و یا مامورین به خدمات عمومی خواه رسمی یا غیررسمی برای انجام دادن یا انجام ندادن امری که مربوط به سازمانهای مزبور میباشد وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را مستقیماً یا غیرمستقیم قبول نماید در حکم مرتشی است اعم از این که امر مذکور مربوط به وظایف آنها بوده یا آنکه مربوط به مامور دیگری در آن سازمان باشد، خواه آن کار را انجام داده یا نداده و انجام آن بر طبق حقانیت و وظیفه بوده یا نبوده باشد و یا آن که در انجام یا عدم انجام آن موثر بوده یا نبوده باشد به ترتیب زیر مجازات می شود.
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیرکل یا هم تراز مدیرکل یا بالاتر باشد به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد و بیش از این مبلغ تا دویست هزار ریال از یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیرکل یا همطراز مدیرکل یا بالاتر باشد به جای انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد.
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب دو تا پنج سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پآیین تر از مدیرکل یا همطراز آن باشد به جای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
در صورتی که قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب پنج تا ده سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه ماخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پآیین تر از مدیرکل یا همطراز آن باشد به جای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
تبصره 1 – مبالغ مذکور از حین تعیین مجازات و یا صلاحیت محاکم اعم از اینست که جرم دفعتاً واحده و یا به دفعات واقع شده و جمع مبلغ ماخوذه بالغ بر نصاب مزبور باشد.
تبصره 2 – در تمامی موارد فوق مال ناشی از ارتشاء به عنوان تعزیر رشوه دهنده به نفع دولت ضبط خواهد شد و چنانچه راشی به وسیله رشوه امتیازی تحصیل کرده باشد این امتیاز لغو خواهد شد.
تبصره 3 – مجازات شروع به ارتشاء حسب مورد حداقل مجازات مقرر در آن مورد خواهد بود. (در مواردی که در اصل ارتشاء انفصال دائم پیش بینی شده است در شروع به ارتشاء به جای آن سه سال انفصال تعیین میشود) و در صورتی که نفس عمل انجام شده جرم باشد به مجازات این جرم نیز محکوم خواهد شد.
تبصره 4 – هرگاه میزان رشوه بیش از مبلغ دویست هزار ریال باشد، در صورت وجود دلایل کافی، صدور قرار بازداشت موقت به مدت یک ماه الزامی است و این قرار در هیچ یک از مراحل رسیدگی قابل تبدیل نخواهد بود. همچنین وزیر دستگاه میتواند پس از پایان مدت بازداشت موقت کارمند را تا پایان رسیدگی و تعیین تکلیف نهایی وی از خدمت تعلیق کند. به ایام تعلیق مذکور در هیچ حالت، هیچگونه حقوق و مزایایی تعلق نخواهد گرفت.
تبصره 5 – در هر مورد از موارد ارتشاء هرگاه راشی قبل از کشف جرم مامورین را از وقوع بزه آگاه سازد از تعزیر مالی معاف خواهد شد و در مورد امتیاز طبق مقررات عمل میشود و چنانچه راشی در ضمن تعقیب با اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب مرتشی را فراهم نماید تا نصف مالی که به عنوان رشوه پرداخته است به وی بازگردانده میشود و امتیاز نیز لغو میگردد.
اثبات ارتشاء
جهت اثبات ارتشاء باید شرایط ذیل برقرار گردد که عبارت اند از:
- مرتشی مامور دولتی باشد و راشی از موضوع کاملا آگاه باشد
- مرتشی باید راضی به دریافت رشوه باشد
- مقدار رشوه باید در دادگاه مشخص باشد
- باید رشوه مالکیت و مالیت داشته باشد

سوالات متداول

با توجه به ماده پنج تبصره سه قانون مجازات اسلامی، در مورد اختلاس، اگر فرد قبل از صدور کیفرخواست تمام وجه اختلاس شده را به مالک اصلی بازگرداند، حبس او تعلیق شده و از پرداخت جزای نقدی معاف خواهد شد.
ارتشا به معنای دریافت مال یا وجه از سوی مأموران دولت یا افراد دیگر در نهادهای عمومی است تا در ازای آن وظیفهای انجام دهند.
در اختلاس، اموال دولتی و یا غیردولتی توسط کارمندان دولت یا کارمندان وابسته به دولت به صورت غیرقانونی برداشت میشوند.اما ارتشاء یا رشوه، به معنای دادن یا گرفتن پول یا هر گونه هدیه یا خدمات به منظور تحریف عملکرد یک فرد یا سازمان است.
با توجه به ماده ۵۸۸ قانون مجازات شروع به ارتشا، فرد مجرم ممکن است به حبس از ۶ ماه تا ۱ سال و یا پرداخت مبلغی بین ۳ الی ۱۲ میلیون ریال محکوم شود.
مشاوره و تماس
گروه وکلای هدی با ارائه خدمات حقوقی توسط حقوقدانانی جسور و حرفهای، با پیگیری مستمر و پاسخگویی ۲۴ ساعته با قدرتی برگرفته از سواد و تجربه، قدرتمندانه و نفوذناپذیر شما را حمایت کرده و عدالت را برای شما ترسیم کند.
با هدی قانونی پیروز شوید …