جستجو کردن
Close this search box.

تغییر کاربری اراضی به معنای تغییر استفاده از یک زمین برای فعالیت‌های مختلف است و این تغییر ممکن است نیاز به مجوزها و موافقت‌های قانونی خاص باشد. به عنوان مثال، تبدیل یک زمین کشاورزی به یک منطقه مسکونی نه تنها نیاز به تغییر کاربری دارد بلکه باید قوانین و مقررات محلی و ملی را رعایت کند. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع تغییر کاربری اراضی به صورت جامع آشنا شوید.

مراحل انجام کار هـــــدی 

۱_ارتباط با وکیل یا مشاور

۲_ارائه مدارک و اسناد

۳_اعطا وکالت به وکیل

۴_تقدیم دادخواست توسط وکیل

۵_شروع رسیدگی در دادگاه بدوی

۶_در صورت نیاز تجدید نظر خواهی

۷_پیگیری یا انجام امور در اجرای احکام مدنی

هر زمینی دارای کاربری های متفاوتی اعم از مسکونی، تجاری، حمل ونقل، زراعی و.. می‌باشد که باید با مجوز قانونی از آن زمین بهره برداری نمود. برای تغییر کاربری ملک می توانید از وکیل ملکی در کرج کمک بگیرید. 

اگر بدون مجوز شخصی اقدام به تغییر کاربری کند متخلف است و مجازاتی نیز در پی دارد.

اگر اشخاص به میل خود بدون مجوز رسمی اقدام به تغییر کاربری زمین کنند ممکن است به طبیعت، محیط‌‌ زیست، اکوسیستم و… آسیب جدی وارد کنند.

در تبصره 1 ماده 3 اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مقرر می دارد:

تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها برای سکونت شخصی صاحبان زمین تا پانصد

متر مربع فقط برای یکبار و احداث دامداریها، مرغداریها، پرورش آبزیان، تولیدات

گلخانه‌ای و همچنین واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع دستی مشمول

پرداخت عوارض موضوع این ماده نخواهدبود.

البته یک سری استثنائات هم در رابطه با تغییر کاربری اراضی وجود دارد که در تبصره 4 و5 ماده 2 می توان به آن اشاره نمود:

تبصره ۴ – احداث گلخانه‌ها،‌ دامداریها، مرغداریها، پرورش ماهی و سایر تولیدات

کشاورزی و کارگاههای صنایع تکمیلی و غذایی در روستاها بهینه‌کردن تولیدات بخش

کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمی‌شود. موارد مذکور از شمول این ماده مستثنی

بوده و با رعایت ضوابط زیست‌محیطی با موافقت سازمان‌های جهاد کشاورزی استانها بلامانع می‌باشد.

تبصره ۵ – اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرح هادی مصوب، مشمول ضوابط

طرح هادی بوده و از کلیه ضوابط مقرر در این قانون مستثنی می‌باشند.

در رابطه با دو قانون فوق الذکر برای تغیر کاربری اراضی کشاورزی مسکونی تا 500 متر و در مواردی استثناء بیشتر از این هم باید مجوز داشته باشند. البته احداث گلخانه ویا دامداری و… که باعث افزایش تولیدات کشاورزی ویا در جهت سلامت محیط زیست صورت بگیرد تغییر کاربری اراضی محسوب نمی گردد ولی برای انجام چنین امری داشتن مجوز از مراجع ذی صلاح ضرروری است.

در صورتی که بدون مجوز شخصی اقدام به تغییر کاربری کند مجازاتی همچون حبس، جزای نقدی و قلع وقمع بنا را در پی دارد.

برای اینکه از جرم بودن یا نبودن تغییر کاربری اراضی آگاه شویم باید به ماده 3 قانون مذکور رجوع نمایید.

کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (۱) ماده (۱) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند، علاوه بر قلع و قمع بنا، به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده است و در صورت تکرار جرم به حداکثر جزای نقدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم خواهند شد.

در نتیجه ماده1 قانون ذکر شده زمین های کشاورزی برای استفاده شخصی که دارای سند رسمی یا عادی هستند تا 500متر مربع امکان پذیر بوده مگر در صورت ضرورت و همچنین طبق تبصره یک ماده 2 قانون مذکور تشخیص ضرورت استفاده بیشتر با کمیسیون متشکل از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، رئیس مسکن و شهرسازی، مدیر کل حفاظت محیط زیست استانی و تنها یک نماینده از سمت استاندارد مقرر می شود.

سخن پایانی

موسسه حقوقی هدی با داشتن سابقه درخشانی که در زمینه تغییر کاربری اراضی دارد می‌‎تواند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نماید. جهت دریافت مشاوره با مشاورین . بهترین وکیل کرج ما تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول

قوانین حقوقی کشورها معمولاً مقررات خاصی برای تغییر کاربری اراضی و املاک در نظر گرفته‌اند تا از ناهنجاری‌ها و مشکلات زیست‌محیطی جلوگیری کنند.

افرادی که قصد تغییر کاربری اراضی خود را دارند باید ابتدا به دبیرخانه کمیسیون تغییر کاربری در جهاد کشاورزی مراجعه کنند و پس از درخواست موافقت، مالیات 80 درصد قیمت زمین خود را پرداخت کنند.

وکیلان تغییر کاربری اراضی با دانش حقوقی کافی در زمینه امور املاک و مسائل حقوقی مرتبط با ملک، ساخت‌وساز و تغییر کاربری می‌توانند به شما کمک کنند تا مسیر قانونی تغییر کاربری زمین خود را به درستی و با سرعت طی کنید.

مشاوره و تماس

گروه حقوقی و داوری هدی تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی هدی ، از تجارب موفق موسسات حقوقی کشورهای پیشرفته الگو برداری.

خدمات مرتبط
امتیاز دهید