با انعقاد عقد نکاح، زوجین وظایفی به عهده یکدیگر میگیرند که به آن تمکین گفته میشود. این وظایف شامل خرج و مخارج زندگی، پرورش فرزندان، احترام و حفظ حقوق یکدیگر میشود. در صورت عدم تمکین، زن از حق نفقه محروم میشود و در صورت نشوز مرد، زن میتواند با اثبات عسر و حرج، حکم طلاق بگیرد. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع تمکین به صورت جامع آشنا شوید.

با انعقاد عقد نکاح، زوجین وظایفی به عهده یکدیگر میگیرند که به آن تمکین گفته میشود. این وظایف شامل ارزانی زندگی، پرورش فرزندان، احترام و حفظ حقوق یکدیگر میشود. در صورت عدم تمکین، زن از حق نفقه محروم میشود و در صورت نشوز مرد، زن میتواند با اثبات عسر و حرج، حکم طلاق بگیرد. این مسائل بر اساس قوانین و مقررات شریعتی و قانونی هر کشور تعیین میشود و به نظر منطقی است که کپی نشده باشد. اما، در مواردی که قانون نیز نظارت بر انجام وظایف تمکین شده توسط زوجین را لازم میداند، به اصطلاح تمکین استفاده میشود و در صورت عدم انجام وظایف مقرر، پیامدهای قانونی خواهد داشت. این پرونده توسط وکیل طلاق در کرج قابل پیگیری بوده و نیتجه بهتری را به همراه دارد.
تمکین چیست؟
تمکین در لغت به معنای الزام و اطاعت است. زمانی که عقد نکاح بین زوجین انجام میشود، هر یک از آنها موظف به انجام تعهدات و وظایف قانونی و شرعی در رابطه با یکدیگر هستند. یکی از این وظایف، تمکین است که به معنای اطاعت و انجام تکالیف مشخص در رابطه زناشویی است. تمکین ممکن است به صورت عام یا خاص باشد. تمکین عام به معنای اطاعت و انجام وظایف خانوادگی است و تمکین خاص به معنای اطاعت در روابط زناشویی میباشد.
تمکین نه تنها بر عهده زن بلکه همچنین بر عهده مرد نیز است. هر دو طرف موظف به رعایت تمکین خاص و عام هستند و در صورت عدم انجام وظایف مربوط به تمکین، پیامدهای قانونی برای آنها خواهد داشت. زن در صورت عدم تمکین از شوهر، ممکن است از حق نفقه محروم شود و در صورت نشوز مرد، میتواند درخواست طلاق کند.
عدم تمکین به چه معناست؟
عدم تمکین در روابط زناشویی میتواند به مشکلات و پیامدهای قانونی منجر شود. این مشکلات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- محرومیت زن از حق نفقه: در صورت عدم تمکین مرد از شوهر، زن ممکن است از حق نفقه محروم شود که این میتواند به مشکلات مالی و اقتصادی برای زن منجر شود.
- حکم طلاق: در صورتی که زن عدم تمکین مرد را به دادگاه ثابت کند و اثبات کند که ادامه زندگی برای او بسیار دشوار است، ممکن است دادگاه حکم طلاق صادر کند.
- اجازه ازدواج مجدد برای مرد: اگر مرد عدم تمکین خود را به دادگاه ثابت کند، ممکن است به او اجازه ازدواج مجدد داده شود.
برای رسیدگی به این مسائل و حل و فصل آنها، لازم است که اثبات عدم تمکین به صورت قانونی و قضایی انجام شود و به دادگاه خانواده گزارش داده شود. اثبات عدم تمکین نیازمند شواهد و مستندات قانونی است که باید توسط طرفین ارائه شود.
عدم تمکین زن
در صورتی که عقد نکاح جاری می شود وظایف زناشویی بر عهده زوجین خواهد بود و هرکس که از این وظیفه سر باز کند نشوز کرده است. اگر زنی از همسر خود تمکین نکند از داشتن نفقه محروم می شود و مرد با شکایت از همسر خود با عنوان عدم تمکین زن میتواند از دادن نفقه معاف شود واجازه ازدواج مجدد را بگیرد.
اما در یکی از شرایط زن می تواند عدم تمکین انجام دهد از جمله مشکلات برقراری ارتباط توسط دکتر تایید شده باشد، مرد دارای بییماری مراقبتی باشد و…
عدم تمکین مرد
مرد نیز باید وظایف زناشویی را به درستی عمل کند و حتی معاشرت مناسب با همسر خود را دارا باشد و اگر زن تمکین کرد اما مرد از دادن نفقه سرباز کند، زن می تواند با شکایت کیفری از 6 ماه تا 2 سال همسر خود را به حبس محکوم کند.
ماده 53 قانون حمایت از خانواده نیز در این راستا گفته است که:
هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف میشود.
انواع تمکین
تمکین از دونوع خاص و عام تشکیل شده است
تمکین خاص: برقراری رابطه زناشویی
تمکین عام: حسن معاشرت، اطاعت از همسر
موسسه حقوقی هدی بهترین وکیل در کرج با داشتن سابقه درخشانی که در زمینه دعاوی حقوقی، از جمله تمکین دارد که میتواند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نماید. جهت دریافت مشاوره با مشاورین ما تماس حاصل نمایید
سوالات متداول
تمکین در لغت به معنای الزام و اطاعت است. زمانی که عقد نکاح بین زوجین انجام میشود، هر یک از آنها موظف به انجام تعهدات و وظایف قانونی و شرعی در رابطه با یکدیگر هستند. یکی از این وظایف، تمکین است که به معنای اطاعت و انجام تکالیف مشخص در رابطه زناشویی است.
تمکین در روابط زناشویی نقش بسیار مهمی دارد و عدم تمکین میتواند به پیامدهای جدی و قانونی منجر شود که باید با دقت و با رعایت حقوق و تعهدات قانونی حل و فصل شوند.
محرومیت زن از حق نفقه، حکم طلاق، اجازه ازدواج مجدد برای مرد
مشاوره و تماس
گروه حقوقی و داوری هدی تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی هدی ، از تجارب موفق موسسات حقوقی کشورهای پیشرفته الگو برداری.