مهریه یا به شکل کهنتر آن، کابین به مالی گفته میشود که مرد در هنگام وقوع عقد نکاح اسلامی به زن خود میپردازد یا مکلف به پرداختِ آن میشود. مهریه واژهٔ عربی و کابین واژهای فارسی است. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع مهریه به صورت جامع آشنا شوید.

مهریه چیست؟
در پاسخ به این پرسش که تعریف مهریه چیست، باید گفت: از جمله حقوق مالی که به موجب عقد ازدواج، به زن، تعلق می گیرد، مهریه یا مهر می باشد. به موجب ماده 1082 قانون مدنی: ” به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید”. همانگونه که از این ماده، مشخص می شود، به محض اینکه عقد نکاح، میان زوجین واقع شد، زن، مالک مهریه می شود و هیچ چیز، نمی تواند جلوی این مالکیت را بگیرد. چیزی که به عنوان مهریه، در عقد نکاح، در نظر گرفته می شود، باید مال باشد، قابلیت تملک داشته باشد، متعلق به دیگری نبوده و معین و دقیق باشد.
هرچند در عمل، بسیار اتفاق می افتد که زن، موقع طلاق، مهریه را مطالبه کند، اما او، از زمان وقوع عقد، در هر زمان که بخواهد، می تواند، پرداخت مهریه خود را از شوهر درخواست نماید. شایان ذکر است، مسایلی همچون، رابطه نامشروع و نشوز زن یا عدم تمکین وی، مانع از استحقاق زن، نسبت به مهریه نیست. برای پیگیری مشکلات مهریه می توانید از بهترین وکیل طلاق در کرج کمک بگیریذ.
انواع مهریه
در قانون مدنی کشور ما و همچنین در فقه، مهریه را به 3 دسته تقسیم نموده اند که شامل مهرالمسمی، مهرالمثل، مهرالمتعه می باشد.
در ادامه به تعریف هر دو دسته به صورت مجزا می پردازیم.
مهرالمسمی: مهریه تعیین شده در عقد ازدواج را مهرالمسمی می گویند که می تواند عین باشد یعنی زمین، ملک، اتومبیل و…و یا منفعت باشد مثل ساختن خانه ای معین، رفتن به سفری خاص مثل حج و… که به گفته قانون به آن حق گفته می شود. نام مهرالمسی در ماده 1100 قانون مدنی ذکر شده است اما تعریف آن را می توان از فقه اسلامی استخراج نمود که در اول تعریف ذکر گردید. پس مواردی را میتوان به عنوان مهر قرار داد که مالیت داشته باشند و مهر کردن سر و دست و گردن زوج وجاهت قانونی ندارد چرا که مالیت ندارد.
مهرالمثل: مهریه ای است که برحسب عرف ویا وضعیت خانم از لحاظ اخلاقی و ظاهری تعیین می گردد.
مهر المتعه : مهرالمتعه به مهری گفته میشود که مقدار آن در زمان عقد ازدواج تعیین نشده باشد. همچنین زوج بعد از وقوع عقد دائم و پیش از دخول، زن را طلاق دهد. در این صورت زن مستحق دریافت مهرالمتعه میشود.
مواردی که زن مستحق مهرالمثل است:
ماده 1087 قانون مدنی:
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد، مهر را به تراضی معین کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین، بین آنها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده 1100 قانون مدنی:
در صورتی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد در صورت اول و دوم، زن مستحق مهرالمثل خواهد بود و در صورت سوم، مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود، مگر این که صاحب مال اجازه نماید.
ماده 1099 قانون مدنی:
در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی، زن مستحق مهرالمثل است.
مهر المتعه: اگر طلاق قبل نزدیکی رخ دهد زن مستحق مهر المتعه است و درماده 1093 قانون مدنی نیز در راستای این موضوع اینطور بیان می دارد که:
هر گاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از آن طلاق دهد مستحق مهرالمثل خواهد بود.
با این نکته مهرالمتعه با توجه به وضع اقتصادی مرد تعیین می گردد.
وصول مهریه: با تعیین شدن مهریه و جاری شدن عقد، زن می تواند مهر خود را طلب کند وهمچنین مرد نیز ملزم به پرداخت آن است. برای وصول مهریه دو راه قانونی وجود دارد که شامل مراجعه به دادگاه یا مراجعه به دایره اجرای ثبت است.
1 تنظیم دادخواست مناسب همراه با وکیل مجرب و ارائه آن به دادگاه مربوطه یا اداره ثبت اسناد و املاک
2 بررسی مدارک و مستندات زوجه توسط دادگاه مربوطه یا اداره ثبت اسناد و املاک
3 صدور حکم پرداخت مهریه توسط دادگاه مربوطه یا اداره ثبت اسناد و املاک
4 اجرای حکم پرداخت مهریه توسط اداره ثبت اسناد و املاک یا اجرای احکام مدنی
در صورتی که شما قصد مطالبه مهریه خود را از همسر خود دارید، بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل طلاق مشورت نمایید.
سخن پایانی
موسسه حقوقی هدی با داشتن بهترین وکیل در کرج سابقه درخشانی که در زمینه مهریه دارد میتواند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نماید. جهت دریافت مشاوره با مشاورین ما تماس حاصل نمایید
سوالات متداول
مهر المسمی، مهر المثل، مهر المتعه
تعیین میزان مهریه به توافق زوجین بستگی دارد. در قانون مدنی ایران، هیچ محدودیتی برای میزان مهریه تعیین نشده است.
زن میتواند در هر زمان، مهریه خود را از مرد مطالبه کند.در صورت فوت شوهر، زن میتواند مهریه خود را از ماترک او مطالبه کند.
زن برای مطالبه مهریه میتواند به دو روش اقدام کند:1. مراجعه به اداره ثبت 2.مراجعه به دادگاه خانواده
مشاوره و تماس
گروه حقوقی و داوری هدی تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی هدی ، از تجارب موفق موسسات حقوقی کشورهای پیشرفته الگو برداری.