جستجو کردن
Close this search box.

مواد مخدر

مواد مخدر از معضلات اساسی در بین جوانان و نوجوانان است که با آموزش و  جلوگیری از آن می توان تا حد بالایی از این معضل جلوگیری نمود. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع موادمخدر به صورت جامع آشنا شوید.

جرائمی نظیر مواد مخدر را  می توان با کمک وکیل کیفری در کرج پیگیری کرد. مواد مخدر از صنایع طبیعی یا شیمیایی به دست می آید و اثرات مخربی بر اعصاب و پیکر انسان دارد. به همین علت در بسیاری از کشورها ممنوع شده است. کشور ما نیز در رابطه با این موضوع در قانون مبارزه با مواد مخدر صحبت نموده است و مجازاتی نیز برای فروشندگان و مصرف کنندگان آن مقرر نموده که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.

انواع مواد مخدر

قانون مبارزه با موادمخدر، مواد مخدر را به 2 دسته صنعتی و غیر صنعتی تقسیم نموده است، که در ماده 4 قانون مذکور به مجازات مواد مخدر غیر صنعتی و ماده 8 قانون مذکور به مجازات مواد مخدر صنعتی اشاره نموده است.

ماده4 قانون مبارزه با مواد مخدر:

(اصلاحی 1389/05/09)- هر کس بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته، تفاله تریاک و یا دیگر مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی می ‌رسد را به هر نحوی به کشور وارد و یا به هر طریقی صادر یا ارسال نماید یا مبادرت به تولید، ساخت، توزیع یا فروش کند یا در معرض فروش قرار دهد با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد مذکور به مجازاتهای زیر محکوم می ‌شود.
1 – تا پنجاه گرم، تا 60/000/000 ریال ریال جریمه نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق.
2 – بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، از 60/000/000 تا 150/000/000 ریال جریمه نقدی و بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و در صورتی که دادگاه لازم بداند تا سه سال حبس.
3 – بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، از 150/000/000 تا 600/000/000 ریال جریمه نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه تا پانزده سال حبس.
4 – بیش از پنج کیلوگرم، اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم.

تبصره (اصلاحی 1389/05/09)- هرگاه محرز شود مرتکبین جرائم موضوع بند 4 این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آنها هم نشده و مواد، بیست کیلو یا کمتر باشد دادگاه با جمع شروط مذکور آنها را به حبس ابد و هفتاد و چهار ضربه شلاق و مصادره اموال ناشی از همان جرم محکوم می‌نماید. در اوزان بالای بیست کیلوگرم مرتکبین تحت هر شرایطی اعدام می‌شوند.

ماده 8 قانون مبارزه با مواد مخدر:

(اصلاحی 1389/05/09)- هر کس هروئین، مرفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکائین و یا لیزرژیک اسید دی ‌اتیل آمید (ال.اس.دی)، متیلن دی اکسی‌ مت ‌آمفتامین (ام.دی.ام.آ. یا آکستاسی)، گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (جی.اچ.بی)، فلونیترازپام، آمفتامین، مت آمفتامین (شیشه) و یا دیگر مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی می‌رسد را وارد کشور کند و یا مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور، ارسال، خرید یا فروش نماید و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی یا حمل کند با رعایت تناسب و با توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات خواهد شد.
1- تا پنج سانتی گرم، از 15/000/000 تا 35/000/000 ریال جریمه نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق.
2- بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از 30/000/000 تا 90/000/000 ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
3- بیش از یک گرم تا چهار گرم، از 100/000/000 تا 250/000/000 ریال جریمه نقدی و دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
4- بیش از چهارگرم تا پانزده گرم، از 200/000/000 تا 550/000/000 ریال جریمه نقدی و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
5- بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از 300/000/000 تا 600/000/000 ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
6- بیش از سی گرم، اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم.

تبصره 1 (اصلاحی 1389/05/09)- هرگاه محرز شود مرتکب جرم موضوع بند (6) این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آن هم نشده در صورتی که میزان مواد بیش از یکصد گرم نباشد با جمع شروط مذکور یا عدم احراز قصد توزیع یا فروش در داخل کشور با توجه به کیفیت و مسیر حمل، دادگاه به حبس ابد و مصادره اموال ناشی از همان جرم، حکم خواهد داد.

تبصره 2 (اصلاحی 1376/08/17)- در کلیه موارد فوق چنانچه متهم از کارکنان دولت یا شرکتهای دولتی و شرکتها و یا موسسات وابسته به دولت باشد، علاوه بر مجازاتهای مذکور در این ماده به انفصال دائم از خدمات دولتی نیز محکوم خواهد شد.

ماده 45 قانون مذکور نیز به مجازات اعدام و حبس ابد در رابطه با مواد مخدر مقرر می دارد که:

ماده ۴۵ قانون مبارزه با مواد مخدر: (الحاقی ۱۳۹۶/۷/۱۲) – مرتکبان جرائمی که در این قانون دارای مجازات اعدام یا حبس ابد هستند در صورت احراز یکی از شرایط ذیل در حکم مفسد فی‌الارض می‌باشند و به مجازات اعدام و ضبط اموال ناشی از مواد مخدر یا روانگردان محکوم و در غیر این صورت حسب مورد «مشمولین به اعدام» به حبس درجه یک تا سی سال و جزای نقدی درجه یک تا دو برابر حداقل آن و «مشمولین به حبس ابد» به حبس و جزای نقدی درجه دو و در هر دو مورد به ضبط اموال ناشی از جرائم مواد مخدر و روان‌گردان محکوم می‌شوند: الف – مواردی که مباشر جرم و یا حداقل یکی از شرکا حین ارتکاب جرم سلاح کشیده یا به قصد مقابله با ماموران، سلاح گرم و یا شکاری به همراه داشته باشند.

منظور از سلاح در این بند، سلاح سرد و سلاح و مهمات موضوع قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب ۱۳۹۰/۶/۷ می‌باشد. ب – در صورتی که مرتکب نقش سردستگی (موضوع ماده (۱۳۰) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲/۲/۱) یا پشتیبان مالی و یا سرمایه‌گذار را داشته یا از اطفال و نوجوانان کمتر از هجده سال یا مجانین برای ارتکاب جرم استفاده کرده باشد. پ – مواردی‌ که مرتکب به علت ارتکاب جرائم موضوع این قانون، سابقه محکومیت قطعی اعدام یا حبس ابد یا حبس بیش از پانزده سال داشته باشد. ت – کلیه جرائم موضوع ماده (۴) این قانون مشروط بر اینکه بیش از پنجاه کیلوگرم باشد و مواد موضوع ماده (۸) این قانون مشروط بر اینکه بیش از دو کیلوگرم باشد و درخصوص سایر جرائم موضوع ماده (۸) درصورتیکه بیش از سه کیلوگرم باشد. اجرای این بند نسبت به مرتکبان، متهمان و مجرمان قبل از لازم‌الاجراء شدن این ماده منوط به داشتن یکی از شرایط بندهای (الف)، (ب) یا (پ) نیز می‌باشد. تبصره – در مورد جرائم موضوع این قانون که مجازات حبس بیش از پنج سال دارد در صورتی که حکم به حداقل مجازات قانونی صادر شود، جز درمورد مصادیق تبصره ماده (۳۸)، مرتکب از تعلیق اجرای مجازات، آزادی مشروط و سایر نهادهای ارفاقی به استثنای عفو مقام معظم رهبری مذکور در بند (۱۱) اصل یکصد و دهم (۱۱۰) قانون اساسی بهره‌مند نخواهد شد و در صورتی که حکم به مجازات بیش از حداقل مجازات قانونی صادر شود دادگاه می‌تواند بخشی از مجازات حبس را پس از گذراندن حداقل مجازات قانونی به مدت پنج تا ده سال تعلیق کند.

شایان ذکر است که طبق قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به جرایم مواد مخدر را دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و پیگیری پرونده قاچاق در کرج می توانید از بهترین وکیل کرج کمک بگیرید. 

سوالات متداول

این جرم شامل هرگونه فعالیت مرتبط با تولید، حمل و نقل، توزیع، فروش یا مصرف مواد مخدر است که در قوانین تعریف شده است.

در برخی از جرایم مرتبط با مواد مخدر، انگیزه به عنوان یک عنصر معنوی مورد توجه قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، در مواردی که شخص به منظور کشت شاهدانه، حمل، اخفای و یا نگهداری مواد مخدر اقدام می‌کند، انگیزه او نیز به عنوان یک عنصر حیاتی در ارتکاب جرم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

در صورت عدم داشتن اطلاعات کافی و قابل قبول درباره وجود مواد مخدر، شخص ممکن است بتواند از اصل برائت بهره‌برداری کند و دفاع خود را براساس عدم داشتن آگاهی قانونی از وجود مواد مخدر بنا کند.

مشاوره و تماس

گروه وکلای هدی با ارائه خدمات حقوقی توسط حقوقدانانی جسور و حرفه‌ای، با پیگیری مستمر و پاسخگویی ۲۴ ساعته با قدرتی برگرفته از سواد و تجربه، قدرتمندانه و نفوذناپذیر شما را حمایت کرده و عدالت را برای شما ترسیم کند.

با هدی قانونی پیروز شوید …

خدمات مرتبط
امتیاز دهید