اعاده حیثیت
در این مقاله قصد داریم در رابطه با موضوع اعاده حیثیت صحبت نماییم. اگر کسی به شما تهمت بزند و یا مطلبی دروغین از شما منتشر نماید و توان ثابت نمودن آن را نداشته باشد، شما میتوانید با ارائه شکوائیه ای مناسب به دادسرا علیه شخص اعاده حیثیت نمایید. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع اعاده حیثیت به صورت جامع آشنا شوید.

در صورتی که نسبت ناروایی به شخصی داده شود. شخص مورد اتهام میتواند با مراجعه به دادگاه اعاده حیثیت نماید که از لحاظ عرفی تحت عنوان اعاده شرف نیز شناخته میشود. این پرونده ها را می توان از طریق بهترین وکیل کیفری در کرج پیگیری کرد.
شایان ذکر است اگر قاضی توسط حکمی اعتبار شخصی را خدشه دار نماید، قانون اساسی در اصل 171 در رابطه با این موضوع مقرر میدارد که: «هرگاه در اثر تقصیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی گردد در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارات به وسیله دولت جبران میشود و در هر حال از متهم اعاده حیثیت میگردد.» لازم به ذکر است که این نوع اعاده حیثیت در مهلت خاص میتواند به شکل عذرخواهی، جریمه نقدی و یا هر روش دیگری جهت اعاده حیثیتِ متهم باشد.
اعاده حیثیت در قانون
بر اساس ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵، هر کس به هر نحوی چه اوراق چاپی چه در روزنامه و یا نطق در مجامع عمومی امری را به شخصی نسبت دهد که جرم باشد اما نتواند آن را اثبات کند، به مجازات مقرر محکوم خواهد شد.
در صورتی که شخصی اقدام به نشر امری که اشاعه فحشا محسوب گردد نماید، هر چند که موضوع نشر یافته را اثبات کند، مستحق مجازات است؛ زیرا برابر قوانین جاری، اشاعه فحشا مجاز نیست. شما می توانید با کمک بهترین وکیل کرج موسسه هدی، چنین پرونده هایی را بهتر پیگیری کنید.
ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب ۱۳۷۵، در رابطه با نشر اکاذیب مقرر میدارد: «هر کس به قصد اضرار به غیر، یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی، به وسیله نامه، یا شکوائیه، یا مراسلات، یا عرایض، یا گزارش، یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء، اکاذیبی را اظهار نماید، یا با همان مقاصد، اعمالی را برخلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی، تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد میشود، یا نه، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.»
طبق ماده ۶۹۷ در صورتی که شخصی مرتکب افتراء شده باشد به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق یا به یکی از آنها بر حسب مورد محکوم میشود. اما اگر جرم منافی عفت همچون لواط یا زنا را به دیگری نسبت داده باشد و نتواند آن را در دادگاه اثبات کند، بر اساس این ماده به مجازات جرم قذف که ۸۰ ضربه شلاق است محکوم خواهد شد. اگر هم علیه دیگری امری را نشر دهد که اشاعه فحشا محسوب شود باز هم به مجازات یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود، هر چند انتساب آن را بتواند اثبات کند.
البته ممکن است افترا به صورت عملی نیز باشد که این موضوع در ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی ذکر شده است ؛ به این صورت که هر کس عالما عامدا به قصد متهم کردن دیگری آلات و ابزارهای جرم را که موجب اتهام است در منزل ، جیب ، محل کار دیگری بگذارد یا به نحوی متعلق به او قلمداد کند و در اثر این عمل ، شخص مزبور مورد تعقیب کیفری قرار گیرد ، بعد از صدور قرار منع تعقیب یا اعلام برائت ، مرتکب به مجازات شش ماه تا سه سال حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می شود ؛ مثل جرم تهمت سرقت.
بر اساس ماده ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی نیز اشاره شده است که هر کس با نظم یا نثر یا به صورت کتبی و شفاهی شخص دیگری را هجو نموده و علیه او هجویه ای منتشر کند ، به مجازات حبس از یک ماه تا شش ماه محکوم می شود.
طبق ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲: هرگاه شاکی ظرف مدت یک سال از تاریخ آگاهی از وقوع جرم اقدام به طرح شکایت کیفری ننماید حق شکایت کیفری وی ساقط میگردد، مقرره قانونی مزبور در حقوق کیفری اصطلاحاً مرور زمان شکایت کیفری نامیده میشود.
لازم به ذکر است که هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف نظر وی از طرح شکایت نباشد، هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد.
نمونه شکواییه اعاده حیثیت
نمونه شکواییه کیفری برای جرم افتراء
ریاست محترم ………….
با سلام ؛
احتراما به استحضار می رساند که مشتکی عنه ………….. در تاریخ ……………….. در حضور سایرین علیه اینجانب ………….. اتهاماتی را وارد نموده ولیکن موفق به اثبات آن در مراجع قضایی نشدند و در نهایت دادگاه کیفری حکم بر برائت اینجانب صادر نموده اند . علیهذا اینجانب با استناد به اسناد و مدارک ضمیمه شده ، تقاضای تعقیب و مجازات ایشان را به استناد ماده 697 قانون مجازات اسلامی دارم .
با تشکر و تجدید احترام
نمونه شکواییه کیفری برای جرم نشر اکاذیب
ریاست محترم ………….
با سلام؛
احتراما به استحضار می رساند که اینجانب و مشتکی عنه دچار اختلافاتی شدیم که متاسفانه ایشان با قصد اضرار به اینجانب شایعات و مطالب کذبی را در تاریخ ………… به قصد تشویش اذهان عمومی با استفاده از ……….. انتشار داده اند که به حیثیت و اعتبار اینجانب لطمه شدیدی وارد شده است . علیهذا اینجانب با استناد به اسناد و مدارک ضمیمه شده ، تقاضای رسیدگی و تعقیب ایشان به استناد ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی را دارم.
با تشکر و تجدید احترام
سوالات متداول
این اصطلاح به معنای بازگرداندن حیثیت، آبرو و اعتبار شخصی که به نحوی تخلف یا ناروایی تحت اسم و یا عنوانی دیگر مورد آسیب قرار گرفته است، استفاده میشود.
اصطلاح “اعاده شرف” نیز به معنای مشابه اعاده حیثیت است و به بازگرداندن آبرو و شرافت شخص متضرر از تخلفات دیگران اشاره دارد.
اگر شخصی اقدام به زیر پا گذاشتن حقوق مادی و معنوی دیگران کرده و اموری را به آنها نسبت دهد که طبق قانون جرم محسوب میشوند و از این طریق، آبروی شخص دیگری را لکه دار کند، شخص متضرر میتواند بر اساس قانون ادعای شرف یا اعاده حیثیت کند.
مشاوره و تماس
گروه حقوقی و داوری هدی تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی هدی ، از تجارب موفق موسسات حقوقی کشورهای پیشرفته الگو برداری.