جستجو کردن
Close this search box.

قاچاق

ورود یا خروج، نگهداری، فروش کالاهای ممنوعه (قاچاق) که بدون مجوز ، به صورت غیرقانونی در مناطق ممنوعه در خصوص آن کالا یا کالاهایی که از طریق مرزهای هوایی، دریایی و زمینی وارد کشور شده‌اند، جرم است و در قانون برای آن مجازات تعیین شده است. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع قاچاق به صورت جامع آشنا شوید.

قاچاق کالا چیست؟

قاچاق کالا از جمله جرائمی است که می توان برای پیگیری آن از وکیل کیفری در کرج کمک گرفت. به طور کلی به هر نوع انتقال غیرقانونی کالا قاچاق گفته می‌شود. قاچاق کالا به دو صورت داخلی و خارجی است؛ در قاچاق داخلی، کالا از مکانی به مکان دیگر در داخل کشور به صورت غیرقانونی جابه‌جا می‌شود و در قاچاق خارجی نیز انتقال کالا از کشوری به کشور دیگر صورت می‌گیرد.

در قاچاق انواع کالا، نقل و انتقال کالا برخلاف قوانینی که در قانون وضع شده است، صورت می‌گیرد. به عنوان مثال ممکن است محدودیتی در انتقال کالا وجود نداشته باشد اما واردات کالای مجاز بدون پردخت عوارض گمرکی صورت گیرد.

قاچاق سوخت

سوخت و فراورده‌های نفتی به خاطر اهمیت آن‌ها در اقتصاد و استفاده عمومی در زمینه‌های مختلف مانند انرژی و صنایع، به عنوان کالاهای انحصاری شناسایی می‌شوند و قاچاق این موارد علاوه بر ضبط کالا و جریمه نقدی، مستوجب حبس قانونی می‌باشد.

قاچاق حیوانات

شکار و صید، خرید و فروش، تکثیر و پرورش حیوانات وحشی غیر بومی وارد شده، در ایران از خارج، و یا بدون کسب پروانه و اجازه از سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص حیوانات یا آبزیانی که در ایران تکثیر و پرورش یافته، به عنوان قاچاق حیوانات تلقی می‌گردد. حیوانات وحشی غیر بومی با تأثیرات ناشی از شکار و صید غیر منطقی، تبدیل به خطر بی‌نهایت برای اکوسیستم محیطی ایران می‌شوند.

قاچاق اسلحه و مهمات

وارد کردن انواع سلاح‌های سرد و گرم جنگی و شکاری، مهمات مربوط به آن‌ها و همچنین سلاح‌های آموزشی و بیهوش ‌کننده به کشور یا خارج کردن آن از کشور، بدون اجازه قانونی به طورغیر مجاز، قاچاق سلاح و مهمات تلقی می‌شود.

قاچاق دارو

واردات و صادرات داروها، مکمل‌ها، ملزومات و تجهیزات پزشکی، مواد و فرآورده‌های خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی بدون انجام تشریفات قانونی به طور غیر مجاز در حوزه قاچاق کالا تعریف می‌شود.

قاچاق ارز

ماده ۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ماده ۱۸ و ۱۸ مکرر قانون مذکور وارد کردن، صادر کردن، عرضه، فروش، خرید، نگهداری، حمل و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی قاچاق ارز محسوب می گردد و برای آن مجازات در نظر گرفته شده. طبق اعلامیه بانک مرکزی هر شخص می‌تواند تا سقف ۱۰ هزار یورو و معادل آن برای سایر ارزها به کشور وارد نماید و در خصوص خروج ارز نیز تا سقف ۵ هزار یورو از مرزهای هوایی و تا سقف ۲ هزار یورو از مرزهای زمینی، دریایی و ریلی مجاز می‌باشد.

جرایم قاچاق کالا

 به موجب ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا وارز: هر شخصی که مرتکب قاچاق کالا و ارز و حمل و یا نگهداری آن شود، علاوه بر ضبط کالا یا ارز، به جریمه های نقدی زیر محکوم می‌شود:

الف- کالای مجاز: جریمه نقدی یک تا دو برابر ارزش کالا

ب – کالای مجاز مشروط: جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا

پ – کالای یارانه‌ای: جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا

ت – (اصلاحی ۱۳۹۴/۰۷/۲۱)- ارز: جریمه نقدی ارز ورودی، یک تا دو برابر بهای ریالی آن و جریمه نقدی ارز خروجی یا اقدام به خروج ارز، دو تا چهار برابر بهای ریالی آن و در سایر موارد ضبط ارز انجام نشده و تنها معادل بهای ریالی ارز به عنوان جریمه نقدی أخذ می‌گردد. معیار محاسبه ارز برای تعیین بهای ریالی در این قانون، بهای ارز موضوع بند «د» ماده (۱) این قانون است و در صورتی که اصل وقوع قاچاق ارز و معادل ریالی کل ارز موضوع قاچاق مشخص بوده، اما تفکیک نوع و میزان ارزهای موضوع قاچاق مقدور نباشد، همان معادل ریالی کل ارز موضوع قاچاق مبنای تعیین مجازات است.

  • تبصره۱ (اصلاحی ۱۳۹۴/۰۷/۲۱)- عرضه یا فروش کالای قاچاق موضوع این ماده ممنوع و مرتکب علاوه بر ضبط کالا به حداقل مجازات‌های مقرر در این ماده محکوم می‌شود. چنانچه عرضه یا فروش کالای قاچاق از طریق رسانه‌ها یا فضای مجازی از قبیل شبکه اجتماعی، تارنما یا پیامک و یا تلفن صورت پذیرد، مرتکب علاوه بر ضبط کالا به دو برابر ارزش کالای قاچاق محکوم می‌شود.
  • تبصره۲ – فهرست کالاهای یارانه‌ای با پیشنهاد وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و صنعت، معدن و تجارت تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.
  • تبصره۳- وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است فهرست کالاهای مجاز مشروط را اعلام نماید.
  • تبصره۴ (الحاقی ۱۳۹۴/۰۷/۲۱)- خرید، فروش، حمل یا نگهداری کالاهایی که موضوع قاچاق قرار می گیرند به صورت تجاری مانند فرآورده‌های نفتی و دارویی خارج از ضوابط تعیینی دولت تخلف محسوب و مرتکب علاوه بر ضبط کالای مزبور حسب مورد به حداقل جریمه نقدی مقرر در این ماده محکوم می‌شود. دولت مکلف است ظرف مدت دو ماه از تاریخ لازم الاجرا ‌شدن این قانون دستورالعمل مورد نیاز را تصویب نماید.

همچنین ماده۱۱۴ قانون امور گمرکی نیز در رابطه با دارندگان کارت بازرگانی صحبت می کند که در صورت انجام عمل قاچاق پس از رسیدگی کارت این افراد به طور موقت یا دائم ابطال می گردد. به منظور پیگیری راحت تر و تسریع در روند کارها می توانید از بهترین وکیل در کرج کمک بگیرید. 

سخن پایانی

گروه وکلای هدی با داشتن سابقه درخشانی که در زمینه پرونده‌های کیفری دارند می‌‎توانند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نمایند. جهت دریافت مشاوره با مشاورین ما تماس گرفته یا درخواست مشاوره ثبت نمایید.

سوالات متداول

به طور کلی به هر نوع انتقال غیرقانونی کالا یا ارز قاچاق گفته می‌شود.

جریمه نقدی به میزان دو برابر بهای ریالی ارز

نقل و انتقال، نگهداری و یا فروش داروهای اعلامی توسط مراجع ذیربط که در قانون جرم‌انگاری شد‌اند.

مشاوره و تماس

گروه وکلای هدی با ارائه خدمات حقوقی توسط حقوقدانانی جسور و حرفه‌ای، با پیگیری مستمر و پاسخگویی ۲۴ ساعته با قدرتی برگرفته از سواد و تجربه، قدرتمندانه و نفوذناپذیر شما را حمایت کرده و عدالت را برای شما ترسیم کند.

با هدی قانونی پیروز شوید …

خدمات مرتبط
امتیاز دهید