جستجو کردن
Close this search box.

محاربه

محاربه در اسلام به معنای استفاده از اسلحه برای ترساندن و ایجاد وحشت است. این عمل جرم شناخته می‌شود و باعث برهم‌زدن امنیت و آسایش مردم می‌شود. در فقه و حقوق اسلامی، استفاده از اسلحه برای تجاوز به جان و مال مردم، اسارت گرفتن، دزدی کردن و آزار آنان تحت عنوان محاربه قرار می‌گیرد و با مجازات مقرر شده برای آن همراه است. در ادامه با هدی همراه باشید تا در رابطه با موضوع محاربه به صورت جامع آشنا شوید.

محاربه چیست؟

محاربه نیز از جمله جرائمی بوده که توسط وکیل کیفری در کرج حل می شود. جهت پاسخ به پرسش فوق می‌توان به ماده ۲۷۹ قانون مجازات اشاره نمود که بیان می‌دارد:

محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آن‌ها، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی‌شود.

از ماده فوق می توان برداشت نمود، محاربه امری است که شامل دو جز جنبه عمومی و سلب امنیت باشد.

در خصوص مجازات محاربه نیز می‌توان به ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی رجوع مجازات اسلامی رجوع نمود که مقرر می دارد:

حد محاربه یکی از چهار مجازات زیر است:

الف- اعدام ب- صلب پ- قطع دست راست و پای چپ ت- نفی بلد

شایان ذکر است که جرم محاربه جزء مجازات حدی است و تخفیف و یا تغییر در آن امکان پذیر نمی‌باشد.

در خصوص سوال (محارب کیست؟) نیز می توان به مواد ۲۷۹ و ۲۸۱ قانون مجازات اسلامی اشاره نمود.

ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی: محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آن‌ها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی‌شود.

ماده ۲۸۱ قانون مجازات اسلامی: راهزنان، سارقان و قاچاقچیانی که دست به سلاح ببرند و موجب سلب امنیت مردم و راه‌ها شوند محاربند.

یعنی اشخاصی را با عنوان ‌«در حکم محاربه» تلقی می کنند که شامل سردستگان گروه مجرمانه، طبق ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی به شرح آتی باشند:هر کس سردستگی یک گروه مجرمانه را بر عهده گیرد به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند، محکوم می‌گردد مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد یا قصاص یا دیه باشد که در این صورت به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم می‌شود. در محاربه و افساد فی الارض زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی‌ الارض محکوم می‌گردد.

تبصره ۱- گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می‌شود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می‌گردد.

تبصره ۲- سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.

یعنی اشخاصی را با عنوان «در حکم محاربه» تلقی می کنند که شامل سردستگان گروه مجرمانه طبق ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی هستند.

در محاربه و افساد فی الارض، زمانی که سردسته به عنوان محارب یا مفسد فی الارض شناخته شود به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند، محکوم می‌گردد، مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد یا قصاص یا دیه باشد، که در این صورت به حداکثر مجازات گروه مجرمانه یا حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی‌الارض محکوم می‌گردد.

تبصره ۱- گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می‌شود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می‌گردد.

تبصره ۲- سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.

و همچنین در خصوص  براندازان نظام جمهوری اسلامی ایران طبق ماده ۱۷ قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مقرر  می‌دارد: هر نظامی که برنامه براندازی به مفهوم تغییر و نابودی اساس نظام‌ جمهوری اسلامی ایران را طراحی یا بدان اقدام نموده و به این منظور جمعیتی تشکیل‌ دهد یا اداره نماید یا در چنین جمعیتی شرکت یا معاونت موثر داشته باشد محارب ‌محسوب می‌شود.

 

نحوه شکایت از محارب

با مراجعه به وکیل مجرب و متخصص در امر کیفری اقدام به پیگیری قضایی در خصوص جرم محاربه از طریق محاکم ذی صلاح قضایی بینجامید. شما می توانید برای پیگیری این پرونده از بهترین وکیل در کرج کمک بگیرید.

سخن پایانی

موسسه حقوقی هدی با داشتن سابقه درخشانی که در زمینه جرم محاربه دارد می‌‎تواند به شما در رابطه با این موضوع کمک شایانی نماید. جهت دریافت مشاوره با مشاورین ما تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول

با توجه به ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی، مجازات محاربه شامل قطع دست راست و پای چپ، صلب، اعدام و نفی بلد (تبعید) است.

افساد فی الارض به معنای ایجاد ناامنی در فضای گسترده‌تر و به صورت گروهی در برابر نظام و اساس نظام به منظور قیام مسلحانه است که در صورت داشتن اسلحه، حکم مجازات مجرمین آن اعدام است.

محاربه در اسلام به معنای استفاده از اسلحه برای ترساندن و ایجاد وحشت در مردم است.

مشاوره و تماس

گروه وکلای هدی با ارائه خدمات حقوقی توسط حقوقدانانی جسور و حرفه‌ای، با پیگیری مستمر و پاسخگویی ۲۴ ساعته با قدرتی برگرفته از سواد و تجربه، قدرتمندانه و نفوذناپذیر شما را حمایت کرده و عدالت را برای شما ترسیم کند.

با هدی قانونی پیروز شوید …

خدمات مرتبط
امتیاز دهید